-->

Kek Birthday by Wan Muhammad Syafiq



Bahan-Bahan

CHOCOLATE SPONGE
Bahan A
-4 biji kuning telur
-20 gm gula kastor
Bahan B
-4 biji putih telur
-100 gm gula kastor
Bahan C
-95 gm tepung
-15 gm serbuk koko ~ kedua-dua bahan ini di ayak
Bahan D
-70 gm butter ~ dicairkan
-1 sudu teh esen vanila

ORANGE SPONGE CAKE
Bahan A
-4 biji kuning telur
20 gm gula
-30 gm jus oren ~ ita gantikan dgn orange suncquick
-1 biji parutan kulit oren
Bahan B
-4 biji putih telur
-100 gm gula castor
Bahan C
-100 gm tepung gandum ~ di ayak
-70 gm mentega cair ~ dicairkan

MOUSSE PEACH
Bahan A
-120 gm puri peach ~ guna peach dalam tin ambil 120 gm dan blend halus
-160 gm krim bukan tenusu ~ Non Dairy Whipping Cream
-Buah peach dalam tin secukupnya untuk inti ~ * airnya jangan buang untuk sapu pada kek
Bahan B
-1 sudu besar serbuk gelatin halal gel
-50 gm air

KRIM COKLAT
150 gm krim bukan tenusu berperisa coklat ~ Non Dairy Whipping Cream
Kalau tak de BOLEH gunakan Non Dairy Whipping cream dan tambahkan sedikit chocolate emulco

GANACHE CHOCOLATE CREAM
-250 gm dark chocolate ~ coklat masakan gelap dan hiris halus
-250 gm krim tenusu ~ Dairy Whipping Cream
-1 sudu makan sirap glukos atau golden sirap ( sirap kencana)
-1 sudu besar butter
-1 sudu teh esen vanila


Cara Membuatnya: Kat Sini




Resep Populer

Followers